Seneste trafiktal for CPH:
April > 2.419.452 +5,6%    
Marts > 2.279.244 -0,2%  
Februar > 1.983.286 +1,9%  
RSS
Københavns Lufthavn gør klar til Airbus A380 i fast rutetrafik Print Email
Publiseret af Administrator   
Tirsdag, 16 December 2014 21:50

Københavns Lufthavn har besluttet sig for at at foretage de nødvendige investeringer for at kunne håndtere Airbus A380 i daglig rutetrafik.

Som CPHtraveller kunne berette om for tre uger siden (Vækst og udbygning af Københavns Lufthavn i 2015), så har Københavns Lufthavn i et stykke tid vurderet om den igangsatte udbygning af Finger C allerede fra start skulle gøres klar til at modtage A380.  

Nu er beslutningen taget og det betyder at en af de nye brobetjente standpladser i Finger C indrettes med to jetbroer. Herudover vil der forventeligt blive foretaget en opgradering af den ene af lufthavnens to hovedlandingsbaner, således at denne bliver bred nok til at håndtere Airbus A380 trafik. 

Forberedelserne med at gøre Københavns Lufthavn klar til at modtage A380 på daglig basis, skal ses i sammenhæng med Expanding CPH vækstplanen, hvor lufthavnen har identificeret at mellemstore hubs som København, i fremtiden vil være relevante i forhold til betjening med Airbus A380. Administrerende dirketør i Københavns Lufthavn, Thomas Woldbye udtaler således:

"Det er ganske sund fornuft, når vi som led i de store udbygnings- og vedligeholdelsesprojekter af baner og terminaler, som finder sted under alle omstændigheder, gradvis gør lufthavnen klar til også at kunne modtage verdens største passagerfly, A380’er. Det flugter med vækstplanen Expanding CPH, der skal fremtidssikre lufthavnen.

Foreløbig flyver de største, interkontinentale fly som Airbus A380 kun til verdens allerstørste hub-lufthavne. Men vores vurdering er, at der stadig er plads i markedet til at de vigtigste mellemstore hubs som København også kan komme på rutekortet."

På nuværende tidspunkt har Københavns Lufthavn ikke gået ud med information om specifikke flyselskaber, der har ytret ønsket om at anvende A380 i fast rutetrafik fra lufthavnen. Af de flyselskaber som i øjeblikket flyver interkontinentale ruter til og fra Københavns Lufthavn, er der dog kun fire selskaber som har Airbus A380 i trafik. Dette er Emirates, Qatar Airways, Singapore Airlines og Thai Airways.

Der har tidligere været forlydender om at Thai Airways overvejede at indsætter Airbus A380 på København, men siden da har uroligheder i Thailand haft en betydelig negetiv påvirkning for trafikken hos Thai Airways. Desuden er Airbus A380 hos Thai Airways indrettet med 12 sæder på førsteklasse, hvilket er et produkt som er svært at sælge i det skandinaviske marked. Derfor anvender Thai Airways i øjeblikket Boeing 777-300ER fly uden førsteklasse på ruterne til både København, Oslo og Stockholm.

Af samme årsag er det ligeledes relativt usandsynligt at Singapore Airlines eller Qatar Airways skulle have konkrete planer om at anvende A380 til København. Det efterlader Emirates som det klart bedste bud på en fast Airbus A380 operatør i Københavns Lufthavn. Emirates har i øjeblikket ikke mindre end 56 Airbus A380 i trafik og forventer i de kommende år at tage levering af yderligere 84 maskiner, således at flåden bliver på hele 140 stk. Airbus A380.

Alle Airbus A380 hos Emirates er i øjeblikket indrettet med tre klasser, hvor der er 14 pladser på førsteklasse. Emirates har dog netop i forrige uge bekræftet over for gulfnews.com, at selskabet i 2015 forventer at fjerne førsteklasse fra en række af sine Airbus A380 maskiner. Dette for at kunne indsætter Airbus A380 på destinationer hvor efterspørgslen efter første klasse er begrænset.

En Airbus A380 i en konfiguration med to klasser, hvor der udelukkende udbydes business class og economy class, vil formentlig være attraktiv at indsætte på en destination som København. Alt peger således i retning af at Emirates bliver det første selskab som vil benytte Airbus A380 fra Københavns Lufthavn, men det store spørgsmål er naturligvis fra hvornår dette kan forventes at ske. Et godt bud kunne være i 2016, men de eneste som ved det med sikkerhed er formentlig ruteudviklingsafdelingen hos Emirates. 

Foto: Emirates

 

 

Skriv kommentar

Din kommentar vil først fremgå når den er blevet godkendt af CPHtraveller.

Vi forbeholder os ret til at afvise kommentarer uden videre begrundelse.

Sikkerhedskode Opdater