Seneste trafiktal for CPH:
April > 2.419.452 +5,6%    
Marts > 2.279.244 -0,2%  
Februar > 1.983.286 +1,9%  
RSS
easyJet første offer i kampen om London fra København Print Email
Publiseret af Administrator   
Søndag, 16 Oktober 2016 19:30

Siden Ryanair i foråret 2015 indledte sine flyvninger fra Københavns Lufthavn, med blandt andet en rute til London Luton, har der været en markant vækst i passagertallet mellem København og London.

Med op til 29 daglige afgange mellem de to byer på hverdage, har det dog også været tydeligt at der har været overkapacitet i markedet. Dette er blandt andet kommet til udtryk gennem rekordlave billetpriser mellem København og London, hvor det helt op til tæt på afgang har været muligt at købe billige billetter.

Nu ser det ud til at easyJet har fået nok af denne situation med overkapacitet og lukker sin rute mellem London Luton og København, hvor selskabet i dag flyver fire gange dagligt. Herudover reducerer selskabet også kapaciteten på sin rute mellem London Gatwick og København. 

I dag er der fire selskaber som flyver direkte mellem København og London. Dette er British Airways og SAS der begge flyver til London Heathrow med 6 daglige afgange, Norwegian til London Gatwick med 5 daglige fly, samt de to lavpriskonkurrenter easyJet og Ryanair. easyjet med 4 daglige afgange til både London Gatwick og Luton, mens Ryanair har 4 fly hver dag mellem København og Luton.

Det har længe været forventet at et eller flere af de fire selskaber, på et tidspunkt ville reducere kapaciteten til London, for at sikre et bedre match mellem udbud og efterspørgsel. Der er for øjeblikket massere af passagerer i flyene mellem København og London, men billetpriserne er så lave at rentabel forretning er næsten umulig.

Det var også ventet at det var mellem easyJet og Ryanair på Luton ruten at den første reduktion ville komme. 8 daglige fly mellem København og London Luton som udbydt af easyJet og Ryanair, kan formentlig aldrig løbe rundt i et økonomisk perspektiv. Det er heller ikke overraskende at det nu er easyJet som helt trækker sig fra Luton ruten, og overlader denne alene til Ryanair fra d. 25 marts 2017.

Historisk set har easyJet vist sig at have mindre tålmodighed end Ryanair, på ruter hvor de to selskaber konkurrerer direkte med hinanden. Med andre ord så er easyJet ikke villig til at tabe penge over en længere periode, for at trække sig sejrrigt ud af en kamp med Ryanair.

Rundt om i Europa er der også andre lignende eksempler i øjeblikket. easyJet har længe været eneste lavprisselskab på ruterne mellem Bryssels og Berlin samt Milano, men har for nyligt mødt massiv konkurrence fra Ryanair på begge disse ruter. Her gentager historien fra København sig, og fra foråret trækker easyJet sig fra disse to ruter, hvorefter Ryanair også her står tilbage som sejrherren.

Udover nedlæggelsen af de 4 daglige afgange til Luton, planlægger easyJet også for nuværende at reducere ruten mellem Gatwick og København fra 4 til 3 daglige fly. Dette betyder at easyJet i alt vil tage ca. 800 daglige sæder ud af markedet og kommer ned på tre daglige afgange til London. Det betyder også at easyJet går fra at være det største selskab mellem København og London til at være det mindste målt i udbudt kapacitet.


Foto:
easyJet

 

 

Skriv kommentar

Din kommentar vil først fremgå når den er blevet godkendt af CPHtraveller.

Vi forbeholder os ret til at afvise kommentarer uden videre begrundelse.

Sikkerhedskode Opdater